FX Design Home PageLaura Bordeaux - PresidentFast Facts about FX DesignPortfolioHow to Contact FX DesignFeasibility StudyFloor PlansProjects TypesCommercial ProjectsHealth Care ProjectsHistorical ProjectsKitchen and Bath ProjectsResturant and Lodging ProjectsResidential ProjectsRetail Design ProjectsTransportation ProjectsAviation ProjectsVehicle ProjectsUniversity ProjectsWindow TreatmentsMenu SpacerMenu Spacer

ASID logo

American Society of Interior Designers Professional Member

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peacock Bench Textile Coordinates with Glass Tile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CT Valley Orthodontics Logo

 

‎Aquarium in Orthodontic Office

Saltwater Aquarium

During the program fact-finding phase, Laura tossed out the idea of adding a water feature for a calming element.  Dr. Daniels took that idea and ratcheted it up by requesting a salt-water aquarium. The team determined the aquarium should be cylindrical, centrally located and viewed from two sides, both from the waiting/check-in area and inside the records room.   

 

Unique flow of Orthodontic Practice Floor Plan

Orthodontic Practice Floor plan

 

"I love my new office. The elliptical flow of the new office layout combined with the separated X-ray and records room has increased productivity. But hands down the aquarium is the piece de resistance."

-Dr. Adam S. Daniels

Vernon, CT

 

Ortho Bay with water feature

Ortho Bay y

Dr. Daniels liked the idea of dark brown ortho chair upholstery, as it would not show scuffs.

In addition, all his existing perimeter wood and door trim was a dark finish.

Barn door into Ortho Lab

   Stainless Steel Bracket Barn Door leads to Lab from Ortho Bay

Orthodontic Lab Design with low maintenance finishes

  Full Orthodontic Lab Adjacent to Ortho Bay

A key requirement Dr. Daniels introduced, was ease of cleaning and low maintenance for all new finishes. Laura’s team, along with Dr. Daniels’ staff, tested many materials. They went as far as using dental / lab tools to try to scratch & gouge solid surface products to obtain results.  The realization was that the lighter the Corian material, the less visible the scratches were. This prompted the design team to specify and install “Antarctica” Corian for the lab counters only.

Bright colored Ortho Bay design

Ortho Bay Bench Seating

Ortho Bay with bench seating

   Perimeter Bench Seating in Ortho Bay for Family Convenience     

     Laura added touches of sunny yellows on textiles for the upholstered benches which added warmth and balance to all the cool blue hues. Adam requested Laura to include additional color choices to his offices. They selected a warm orange and playful purple hue as the secondary color pallet for accent walls and additional seating.

                       

Orthodontic practice check in area & waiting area

Entry door with Ribbon Glass Sidelight, Waiting Area and Patient Check-in

When patients and their family members enter the space, sophistication comes to mind,

combining natural earth tones with high tech elements.

On the other hand, the colorful walls scream this is a fun, cool environment.

Orthodontic practice waiting room using bright greens and aqua color pallette

Orthodontics Office Waiting Area   

Notice Ribbon Glass Viewing Window looking into Consult Room 

The design pallet began with the dentist’s favorite colors, combining bright greens and dark teal, reflected in the Connecticut Valley Orthodontic’s logo.

Green and teal hues were applied to the primary walls, as well as, incorporated into unique compressed glass sidelights at the entry and consult room.

       

Pano room in Orthodontic practice with aquarium

Separated Records Room and PAN-CEPH X-Ray Room

Dr. Daniels commented that he loves his new office, which combines many fun and unique touches, yet it is a highly productive orthodontist practice. The elliptical flow of the new office layout combined with the separated PAN-CEPH and records room increased productivity.  But hands down, Adam observed that the aquarium is the

piece de la resistance.

records room in orange rust tones with large salt water aquarium

   Records Room

The elliptical aquarium shape mirrors the oval flow of the entire office. Dr. Daniels loves the calming effect the aquatic life has on patients prior to their procedures.    

This is especially evident in the records room while taking impressions. This procedure can be stressful and an unpleasant experience to many. However, when patients become mesmerized to the swaying soft corals and colorful fish darting about the aquarium, their anxieties and nerves melt away.

Click here for project tour of Orthodontist office

See FX Design's article by Laura Bordeaux in Dentistry IQ

Click here for the link to the article

 

Creating a peaceful, comfortable ortho practice, and reducing patient anxiety

Adam Daniels, DDS, owner of Connecticut Valley Orthodontics, wanted a fresh, new office that represented his personality.

 

Adam Daniels, DDS, MS, owner of Connecticut Valley Orthodontics, wanted a fresh, new office that represented his personality. He knew he did not want his practice to look like a typical medical/dental office. Dr. Daniels was at a point where he needed to computerize charting at every station. His workflow was getting bogged down because his X-ray room and records rooms were combined, so splitting the room would allow for simultaneous procedures to increase productivity.

Dr. Daniels was seeking a design team that would create an inviting, new, and highly productive operation, while bringing the outdoors inside for his thriving orthodontic practice.

 

He found R&F Building and Remodeling, LLC, out of North Haven, Conn., who specialize in dental build-outs. They brought together the architectural and interior design, technology, and builder to design and manage the entire project.

Dr. Daniels felt a connection with R&F’s team, including Laura Bordeaux of FX Dental Design, who understood his objectives. Dr. Daniels wanted to create a comfortable patient experience in which family members could see anywhere in his office. Dr. Daniels knew that if all lines of sight where open, patients and their family members could relax and know they were well cared for.

The design pallet began with the dentist’s favorite colors – bright greens and dark teal – that are reflected in the Connecticut Valley Orthodontic’s logo. Dr. Daniels also liked the idea of dark brown operatory upholstery because it would not show scuffs. In addition, all his existing perimeter wood and door trim was a dark finish, which he wanted to incorporate into the new design.

With these requirements in mind, Ms. Bordeaux presented Dr. Daniels with the concept that using brown earth tones and textures for all floors, cabinet faces, most counters, and operatory chairs would anchor the space. Green and teal hues were applied to the primary walls and incorporated into unique compressed glass sidelights at the entry and consult room. Ms. Bordeaux included touches of sunny yellows on textiles for the ortho bay’s upholstered benches, which added warmth and balanced the cool blue hues. Dr. Daniels asked that she include additional colors, so they selected a warm orange and playful purple hue as the secondary color pallet for accent walls and additional seating.

Another key requirement Dr. Daniels introduced was ease of cleaning and low maintenance for all new finishes. Ms. Bordeaux’s team and Dr. Daniels’ staff tested many materials. They went as far as using dental/lab tools to try to scratch and gouge solid surface products to obtain results. They found out that the lighter the Corian material, the less visible the scratches. This prompted the design team to specify and install “Antarctica” Corian for the lab counters only.

During the fact-finding phase, Ms. Bordeaux suggested adding a water feature for a calming element. Dr. Daniels took that idea and ratcheted it up by requesting a salt-water aquarium. The team decided the aquarium should be cylindrical, centrally located, and viewed from two sides, both from the waiting/check-in area and the records room.

 

The elliptical aquarium also mirrors the oval flow of the office. Dr. Daniels loves the calming effect the aquatic life has on patients before their procedures. This is also evident in the records room while taking impressions, which can be a stressful experience to many. However, when the swaying soft corals and colorful fish of the aquarium mesmerize patients, their anxieties melt away.

Dr. Daniels said that he loves his new office, which combines many unique touches to his highly productive orthodontic practice. The elliptical flow of the new office layout combined with the separated X-ray and records room has increased productivity. But hands down, Dr. Daniels believes that the aquarium is the piece de resistance.

Laura Bordeaux, ASID, MS Project Mgt., is president of FX Dental & Medical Interior Specialist. Reach her at 860-657-8161.

 

Back to FX Design Main Page
FX Design, Inc.


2837 Main Street, Glastonbury, CT 06033 Phone 860-657-8161 Fax 860-657-4823
Email: lbordeaux@fxdesigninc.com